Glamping και Αναπτυξιακός Νόμος 2022: Πως να ξεκινήσετε;

Αναπτυξιακός νόμος και Glamping στην Ελλάδα. Πως να κάνω glamping και τι επιδότηση μου δίνει;

Μοιραστείτε το άρθρο

Το Glamping αποτελεί μία από τις πιο ανερχόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού των τελευταίων χρόνων. Μοναδικές κατασκευές φιλικές προς το περιβάλλον, που στόχο έχουν να αναδείξουν τη φυσική ομορφιά της κάθε περιοχής, την τοπική κουλτούρα και πολιτισμική κληρονομιά με έμφαση στην βιωσιμότητα.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε στις 04.02.2022 στο αντίστοιχο ΦΕΚ Α’ 16/04-02-2022, έρχεται να υποστηρίξει το Glamping ως μία νέα μορφή τουρισμού και να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την δική σας Glamping επιχείρηση με σημαντική επιδότηση έως και -70%.

Πως να ξεκινήσω με το Glamping και τον Αναπτυξιακό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που έχετε ήδη στην κατοχή σας ή σκέφτεστε να αγοράσετε ενδείκνυται για να προχωρήσετε στην κατασκευή της Glamping μονάδας σας.

Συμβουλευτείτε έναν μηχανικό που μπορεί να σας κατευθύνει και να σας εξηγήσει τι άδειες χρειάζεστε, κι εάν ο χώρος σας μπορεί να πάρει τις απαραίτητες άδειες. Προχωρήστε σε ένα τοπογραφικό σχέδιο (που μπορεί να σας χρειαστεί και μελλοντικά) και μάθετε τα πάντα για τον χώρο σας.

Χρήσιμη πηγή αποτελεί το ΦΕΚ Α 101/24.5.2020 που  δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020 και νομοθετεί το Glamping ενώ ορίζει και ειδικό σήμα Glamping για τις τουριστικές αυτές μονάδες.

Τι κόστος έχει μία επένδυση σε Glamping

Προχωρήστε σε μία έρευνα αγοράς. Ανακαλύψτε ποιες κατασκευές είναι αυτές που θα μπορούσατε να προσθέσετε στην μονάδα σας και μάθετε το κόστος για την προμήθεια και την εγκατάστασή τους. Από Glamping σκηνές, σαφάρι σκηνές, glamping domes, yurts, μέχρι και ξύλινες glamping κατοικίες

Αναρωτηθείτε σε ποιο κοινό θα επυθυνθείτε κι έτσι θα καταλήξετε και στο πόσο πολυτελή θέλετε να είναι. Αξίζει να προσθέσετε ένα τζακούζι για να απευθύνεστε σε ζευγάρια; Ή προτιμάτε κάτι ολοκληρωμένο που μπορεί να απευθύνεται και σε οικογένειες

Όλα τα παραπάνω και με την βοήθεια του αρχιτέκτονά σας, θα σας βοηθήσουν να μάθετε το συνολικό κόστος της επένδυσης έτσι ώστε να αποφασίσετε.

Πόσα χρήματα θα μου φέρει πίσω η επένδυση σε ένα glamping

Πριν προχωρήσετε παρακάτω θα χρειαστεί να κάνετε ένα πρόχειρο πλάνο για τα έσοδα που περιμένετε να σας φέρει η επένδυσή σας.

Συγκεντρώσαμε, τους πιο σημαντικούς παράγοντες που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να κοιτάξετε για να κάνετε ένα στοχευμένο και ρεαλιστικό πλάνο.

 1. Μελέτη ανταγωνισμού
  Έχει κάποιος άλλος αντίστοιχη μονάδα στην περιοχή σας; Εάν ναι, πόσους επισκέπτες έχει και ποιες περιόδους; Ποια είναι η τιμή ενοικίασης ανά διανυκτέρευση και τι παροχές προσφέρει για να την πετύχει;
 2. Προσφερόμενες υπηρεσίες
  Ποιες είναι οι υπηρεσίες που είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε; Θα παρέχετε κάποιες δραστηριότητες ή κάποια σπορ στην περιοχή, μόνοι ή με συνεργάτες σας; Έχετε σκεφτεί κάποια κοινόχρηστη εγκατάσταση που μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες σας όπως πισίνα, υπηρεσίες σπα ή δραστηριότητες για παιδιά;
 3. Τοποθεσία
  Η τοποθεσία μιας τουριστικής μονάδας, αποτελεί πολύ σημανικό παράγοντα για τους ταξιδιώτες. Σημεία ενδιαφέροντος στην γύρω περιοχή, κοντινές παραλίες ή βουνά που ενδείκνυνται για θαλάσσια σπορ, πεζοπορίες, αναρριχήσεις ή ορειβασίες αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ανεβάσουν το glamping σας στις προτιμήσεις των επισκεπτών.
 4. Προσωποποιημένες παροχές
  Τα τελευταία χρόνια η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους επισκέπτες. Θέλετε να τους παρέχετε υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες τους; Ένα πρωινό με τα γεύματα των προτιμήσεών τους (vegan, χωρίς γλουτένη κ.α.), αποκλειστική μπέιμπι-σίτερ για παιδιά ή εξατομικευμένο μάθημα γιόγκα ανάλογα με τον επισκέπτη;


Όλα τα παραπάνω είναι μερικές σκέψεις, που θα πρέπει να κάνετε για να προβλέψετε με μεγαλύτερη ακρίβεια, το ύψος των εσόδων που μπορεί να σας φέρει η νέα glamping μονάδα σας.

Πόση επιδότηση δικαιούμαι

Αφού σιγουρευτείτε για το συνολικό κόστος της επένδυσης προχωρήστε σε επικοινωνία με ένα γραφείο που αναλαμβάνει έργα και κατάθεση αίτησης για τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Το ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027. Σίγουρα όμως, όπως σε κάθε ευρωπαϊκά επιδοτούμενο πρόγραμμα, πρέπει ένα ποσοστό της επένδυσης (30%-50%) ανάλογα και με την επιδότηση που δικαιούστε, να το διαθέτε ήδη, έτσι ώστε να ξεκινήσετε.

Ποιες άλλες πηγές χρηματοδότησης υπάρχουν

Ακόμα όμως, κι εάν δεν έχετε ήδη το ποσό που αναλογεί σε εσάς μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση για να προχωρήσετε και να ξεκινήσετε την glamping επιχείρηση των ονείρων σας.

Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον συνεργάτη ή κάποιον επενδυτή που μπορεί να μην διαθέτει την γη ή να μην έχει τον χρόνο να το υλοποιήσει ο ίδιος/ίδια, να έχει όμως το κεφάλαιο και να προχωρήσετε σε μία κερδοφόρα συνεργασία και για τους δυο σας.

Γίνετε εξωστρεφείς και μην φοβάστε να μοιραστείτε την ιδέα σας. Μπορεί να λάβετε ενδιαφέρον από εκεί που δεν το περιμένετε!

Πρέπει να έχω ήδη εταιρεία στην Ελλάδα

Την επιδότηση μπορείτε να την δικαιωθείτε είτε εάν έχετε ήδη επιχείρηση ή για υπο σύσταση εταιρεία, αρκεί να έχετε ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου. 

Είναι όμως υποχρεωτικό η εταιρεία σας να έχει έδρα ή υποκατάστημα στην Ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία

Το επενδυτικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται στην απόφαση υπαγωγής και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα τρία έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης υπαγωγής.

Η ολοκλήρωση και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πιστοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, εντός προθεσμίας σαράντα ημερών από την υποβολή της έκθεσης τελικού ελέγχου της επένδυσης.

Κλείνοντας, αναρωτηθείτε το εξής: Γιατί θέλετε να κάνετε μία μονάδα Glamping.

Είναι τα χρήματα; Η επιδότηση του αναπτυξιακού; Ότι έχετε τον χώρο και πρέπει να τον εκμεταλλευτείτε; Ή μήπως είναι περισσότερα;

Το πιο σημαντικό, στην ανάπτυξη μία Glamping μονάδας είναι το μεράκι και η αγάπη που πρέπει να έχετε γι’ αυτό που κάνετε, όπως άλλωστε σε κάθε τουριστική και μη επιχείρηση.

Αναλογιστείτε, πως εσείς μπορείτε να συμβάλετε πραγματικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας; Πως μπορείτε να συνεισφέρετε στην διατήρηση της μοναδικότητας του τόπου και να προωθήσετε την ιστορία της περιοχής, τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουλτούρα, με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό τοπίο και την καθημερινότητα των κατοίκων;

Η ομάδα μας, αποτελούμενη από άτομα, με εμπειρία στο Glamping στην Ελλάδα και με πολύ μεράκι και όρεξη γι’ αυτό που κάνουμε, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τις κατάλληλες glamping σκηνές για την δική σας μονάδα με βάση τον χώρο και τις προτιμήσεις σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα γύρω από το glamping στην Ελλάδα.

Περισσότερα άρθρα

glamping troxoviles troxospita ti na dialeksw

Glamping σκηνές ή μεταλλικές κατασκευές όπως τροχόσπιτα;

Σκέφτεστε να επεκτείνετε την τουριστική σας επιχείρηση ή να ξεκινήσετε μία νέα; Έχετε ακούσει για το Glamping αλλά δεν ξέρετε ακριβώς τι είναι και αν πρέπει να το δοκιμάσετε με glamping σκηνές ή τροχοβίλες;

Διαβάστε περισσότερα

Do you need a Greek Glamping Expert ?

Get in touch with us!